-
MAGYAR
Bemutatkozás
Képtár
Elérhetőség
POLSKI
 


Lengyel tolmács, fordító

Működési területem:

Mint fordító

Magyarról lengyel, illetve lengyelről magyar nyelvre fordítok. Munkáim között leggyakrabban a következő témakörök fordulnak elő (címszavakban): műszaki, gazdasági, gazdasági-jogi, kereskedelmi, marketing, kereskedelmi jellegű, természettudományok, nemzetközi kapcsolatok, EU, bel-, kül- és gazdaságpolitika, stb.

Mint tolmács
Kísérő tolmácsolás. Egy fő vagy néhány tagú küldöttség esetén, általában "mozgó" látogatásokon fordul elő.
Konszekutív tolmácsolás. A beszélő rövid szakaszokra tagolja mondanivalóját, a köztük tartott szünetekben a tolmács emlékezetből, mindenki számára jól hallhatóan fordítja az elhangzott szöveget. Formálisabb, "egyhelyben ülő" találkozókon, másnyelvű közönség előtt tartott beszédek (ünnepi, alkalmi beszéd,előadás, tanfolyam, stb.) esetén, üzleti tárgyalásokon alkalmazott megoldás.
Szinkrontolmácsolás. Ezt szokás a szakmafelsőfokának tartani. A tolmács ilyenkor a beszélővel egyidőben, úgymond "on-line" fordít. Külön, egy hangszigetelt kabinban fejhallgatón hallgatja a beszélőt és ezzel egyidőben mikrofonba mondja a fordítást, amit a hallgatóság kis, hordozható vevőkészülékhez csatlakoztatott fejhallgatón keresztül hallgat. Nagyobb rendezvényeken fordul elő, ahol több nyelvterületről érkezett a hallgatóság - nemzetközi konferenciákon tanácskozásokon, szemináriumokon. Előfordulnak azért ettől eltérő, érdekes alkalmak is - volt alkalmam már színházi előadást is szinkronban tolmácsolni...

 
Top